SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

bez cukru

  • [...] związane z ryzykiem wystąpienia raka; ryzyko było większe o 12% dla każdych dodatkowych spożytych 100 ml napoju z węglowodanami dziennie spożycie napojów słodzonych (ale bez uwzględnienia 100% soków owocowych) było istotnie związane z ryzykiem ogólnego raka; ryzyko było większe o 19% dla każdych dodatkowych spożytych 100 ml napoju z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5414 Data: 2019-07-28 09:01:25
  • [...] o mięsie i słodzonych cukrem napojach. To nie przypadek, iż stosowanie tych produktów zabiera ludziom całe dekady życia. W badaniach naukowych z ryzykiem rozwoju cukrzycy bezsprzecznie związany jest zwiększony obwód w pasie oraz podwyższone stężenie glukozy na czczo, a zwiększeniu tych parametrów sprzyjają typowe diety zachodnie, bogate w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1131 Data: 2022-05-22 07:39:58
  • Jaką czekoladę wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 59,4 g tłuszczów oraz 0,02 g soli. Plusy: czekolada ta ma certyfikat ekologiczny (BIO), po otwarciu pięknie pachnie, czuć mocno kakao, plusem też jest cena oraz skład, bez zbędnych dodatków Minusy: ciężko ją dostać, raczej trzeba zaopatrzyć się w nią przez Internet Alce Nero Costa Rica z kawałkami kakao Skład: masa kakaowa, cukier [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14546 Data: 2017-08-22 09:35:58
  • Budowanie masy mięśniowej nie posiada uniwersalnej receptury. Nie ma złotego środka, który można wykorzystać u wszystkich osób i który to spowoduje, że każdy będzie budował dobrej jakości mięśnie, minimalizując odkładanie się tłuszczu. Oznacza to, że jedna strategia żywieniowa, która danego osobnika prowadzi na szczyt formy, dla drugiego może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14156 Data: 2017-12-19 10:36:48
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1458 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • To naturalne, że sposób odżywiania społeczeństwa zmienia się na przestrzeni lat. Wpływa na to wiele aspektów m.in. dostępność pożywienia, zawartość portfeli, metody produkcji danych produktów i świadomość ludzka na temat zdrowia. Podsumowanie Jedzenie, które jemy obecnie, wygląda zupełnie inaczej niż to, co jedli kiedyś nasi dziadkowie. Pomiędzy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 729 Data: 2024-01-08 13:33:23
  • [...] ale nie tylko. Ma specyficzny smak, dlatego jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Z pewnością jednak kojarzy się ze zdrowym odżywianiem i odpowiedź na tytułowe pytanie jest bez wątpienia twierdząca. Przyjrzyjmy się natomiast powodom, dla których warto uwzględnić kaszę gryczaną w naszym codziennym jadłospisie.  Podsumowanie Kasza gryczana to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 469 Data: 2024-05-23 09:06:17
  • Większość osób z nadwagą skarży się na nadmiar tłuszczu właśnie w okolicach brzucha. Tłuszcz ten może być czynnikiem determinującym rozwój wielu chorób, w tym chorób serca czy cukrzycy typu 2. Często jest to bardzo oporne miejsce, jeśli chodzi o redukcję. Wielu osób mających za sobą cykl odchudzania, z pewnością zauważyło, że jest to jedna z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10016 Data: 2019-11-22 12:55:29
  • Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4214 Data: 2020-07-03 11:22:11
  • Czy chleb powoduje cukrzycę? Po co chloruje się mąkę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wiemy, iż nadmierna podaż energii jest skorelowana z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3226 Data: 2021-01-02 09:38:14
  • Jaki jogurt naturalny wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] z dobrym składem, który niekoniecznie zawiera opisane szczepy bakterii, śmiało możemy sięgać np.: po jogurt z Bakomy Lekki Smak czy też jogurt naturalny z Piątnicy. Są one bez zbędnych dodatków, co w tych czasach jest rzadko spotykane, niestety większość producentów dodaje substancje, które zagęszczą produkt. Podsumowanie Sklepowe lodówki z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 41540 Data: 2017-08-08 10:17:14
  • [...] którymi dysponuje firma Allnutrition mamy okazję zaspokoić swoje pragnienie na jakieś słodkie produkty, gdyż takie fit ciastka można spokojnie wliczyć w swój bilans i bez wyrzutów sumienia wkomponować w codzienny jadłospis. Warto zatem przyjrzeć się ofercie ALLNUTRITION: Protein Cookie Cream Odpowiedni dla osób, które nie tolerują [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4685 Data: 2018-04-12 11:38:16
  • O czym dowiesz się z tego artykułu?  L-karnityna występująca naturalnie głównie z produktach mięsnych. Przedstawione ostatnio wyniki analizy badań naukowych wskazują, że suplementacja L-karnityny znacznie obniża poziom najbardziej miarodajnego biomarkera uszkodzenia wątroby oraz zasobów tłuszczu wątrobowego. Zdaniem autorów analizy, obecnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1477 Data: 2021-02-16 16:34:59
  • Ile kalorii ma banan? Wartość odżywcza banana

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 884 Data: 2023-02-17 10:40:28
  • Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2749 Data: 2020-12-21 13:26:40
  • Od wielu lat regularnie stosuję magnez i potas. Uważam, że suplementacja tymi pierwiastkami jest niezbędna, nawet jeśli ktoś ma zrównoważoną dietę. Według niezależnych badań naukowych absorpcja magnezu w przewodzie pokarmowym jest względnie niska, więc suplementacja nie jest złym pomysłem. Różnica jest najbardziej widoczna w czasie intensywnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1191 Data: 2022-08-10 08:03:04
  • Wiele osób twierdzi, iż obecnie mamy do czynienia ze skokowym wzrostem ilości nowotworów. Niektórzy sugerują, że powodem jest telefonia komórkowa, inni że zamienniki cukru (słodziki), jeszcze inni że przyczyną raka jest cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Czy cukier ma z nim związek? Dane dotyczą 61 226 kobiet w wieku od 40 do 74 lat. Zbadano [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2089 Data: 2020-10-10 10:38:24
  • Rodzaje napojów kawowych. Napoje na bazie kawy okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kawa i jej smak chyba znane są wszystkim. Kawa parzona, rozpuszczalna, z cukrem, mlekiem, kawa latte, espresso, cappuccino – każdy ma swoją ulubioną. Od pewnego czasu spotkać można gotowe napoje kawowe, które po wstrząśnięciu są w stanie zaspokoić naszą ochotę na kawę, ale też nieco nas ochładzają. Spójrzmy z bliska, co kryje się w gotowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7040 Data: 2017-11-29 10:00:13
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4275 Data: 2019-10-09 10:31:06
  • Jaki chrzan najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sporo osób bez niego nie wyobraża sobie wielu dań. Dzięki domowemu sosowi chrzanowemu nasze dania nabierają wyrazistości, ale też pięknego aromatu. Czy w dobie super produktów można znaleźć kupny chrzan z dobrym składem? Bo przecież nie każdy z nas cierpi na nadmiar czasu i ma możliwość robienia go w domu. Zatem poniżej zestawienie najczęściej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8103 Data: 2017-10-15 12:23:08